Viimeisen viikon aikana olemme saaneet lukea lehdistä ja somesta "valtavasta kohusta", joka on syntynyt alunperin uutisesta, jonka mukaan aluehallintovirasto AVI on kieltänyt sanan "viski" käytön jossain yhteydessä. Sen jälkeen kansa on noussut barrikaadeille ja suoranaiseen viskikapinaan holhousyhteiskuntaa vastaan. Hohhoijaa, sanon minä!

Aivan kuin maassamme ei olisi paljon huolestuttavampia huolenaiheita, kuten esim. se, että EU lykkää osaa vuoden 2015 maataloustukien maksamisesta vuoteen 2016, koska tukia ei voida maksaa ennenkuin tilat on tarkastettu ja tarkastajatkin ovat joutuneet yt-neuvottelujen piiriin. Tämä voi tarkoittaa monelle tilalle suuria taloudellisia vaikeuksia ja jopa konkursseja. Näin ymmärsin. Ehkä sitten kansa reagoisi tähän, jos viljatiloja uhkaisi lakkauttaminen ja suomalaisen oluen valmistus uhkaisi loppua.

Sanottakoon heti, että en ole kukkahattutäti, absolutisti tai alkoholismi-sairaudesta kärsivä henkilö. Jossain vaiheessa elämää alkoholia on tullut käytettyä yli suositusrajojen ja monenlaisia mokia kaljapäissään tehtyä, mutta jo monen vuoden ajan alkoholi on ollut sivuseikka elämässäni. Tämä selvennykseksi tähän juttuun, jonka aiheena on suomalaisille Jumalaa tärkeämpi pyhä lehmä, alkoholi.

En ota kantaa siihen, mitä AVI on päättänyt tai ollut päättämättä. Yhteiskunnan kansalaisiin kohdistuvia rajoituksia, valvontaa ja holhousta kritisoidaan ja paheksutaan yleisesti. Vanhana kapinallisena minunkin pitäisi yhtyä tähän paheksuntakuoroon, mutta itsenäisesti ajattelevana ihmisenä totean vain, että sääntöjä ja rajoituksia tarvitaan niin kauan kun ihmisten maailmankuva pyörii niinkin alkeellisten toimintojen keskipisteessä kuin syöminen, juominen ja naiminen. Tämä on kärjistys, ei pidä vetää nyt tästä herneitä neniin.

Tiedoitusvälineet, varsinkin iltapäivä- ja tietty numero-nimiset lehdet liioittelevat aina kaikkea ja lisäävät massahysteriaa, koska lehtien tarkoitus on myydä. Veikkaan myös, että tulevina viikkoina eri sketsiohjelmissa käsitellään ahkerasti alkoholipolitiikkaa, mainonnan rajoittamista ja muuta aiheeseen liittyvää.

Sanon suoraan, että IHAN SAMA ! Minulle ei ole henkilökohtaista merkitystä sillä, saako alkoholia mainostaa vai ei. Ihmettelen vaan ihmisten ylireagointia tähän asiaan. Ja sitten kun tämä unohdetaan, tulee seuraava ja taas seuraava. Jos olisin salaliittoteorioiden kannattaja, väittäisin, että jokin taho syöttää tiedoitusvälineille näitä ihmisen elämän kannalta epäolennaisia "uutisia", jotta ihmiset eivät kiinnittäisi liikaa huomiota siihen, mitä tässä maassa on oikeasti meneillään.

Niin paljon kuin Ruotsia ja ruotsalaisuutta peri (aatteellisessa) suomalaisessa ajatusmaailmassa parjataankin, niin Ruotsi on ollut monessa asiassa kaukaa viisas. Siellä suurituloisten verotusta on korotettu, meillä nuorison suosima  "shortsipellepuolue" puolestaan on käsittääkseni ehdottanut suurituloisten verotuksen keventämistä. En ole minkään puolueen jäsen enkä yleensä sekaannu politiikkaan, mutta tämä(kin) asia on mielestäni aivan käsittämätöntä.

Sen sijaan, että ihmiset keskittyisivät maailmanpolitiikan uhkakuviin tai alkoholimainonnan rajoittamisen paheksumiseen, toivoisin, että jokainen miettisi omalla kohdallaan, miten OIKEASTI voisi tässä yhteiskunnassa ja elämässä vaikuttaa ja toimia niin, että täällä olisi JOKAISELLA mielekkäämpi elämä, perustoimeentulo turvattu ja henkilökohtainen koskemattomuus. Kaikki eivät voi olla vallan huipulla, mutta pienistä teoista, kannanotoista ja ideoista voi syntyä jotain uutta ja eteenpäinvievää - sen sijaan, että pyöriskeltäisiin epäolennaisten asioiden parissa tai olleessa ja menneessä.