909642.jpg

Katsottuani keskusteluohjelman, jonka aiheena oli "Koukussa kauneusleikkauksiin" ja seurattuani sivusilmällä Tallinnassa tehtävistä esteettisen kirurgian leikkauksista kertovaa "Kauneusturistit"-sarjaa, en voi olla taaskaan kommentoimatta näitä kyseisiä ilmiöitä senkään uhalla, että tulen taas varmasti leimatuksi "kukkahattutädiksi". Ylläoleva Googlen kuvahausta "kauneusleikkaukset"-haulla kopioitu kuva ei ole aivan karmeimmasta päästä, mutta kertonee enemmän kuin tuhat sanaa.

Keskusteluohjelmassa 34-vuotias, mielestäni surullisen näköinen tyttö, kertoi leikkauksistaan, joihin kuului mm. vatsalaukun pienennysleikkaus (lihavuusleikkaus), muistaakseni kolmet rintojen suurennukset (viimeisimmät 9 desiä) ja huulten täyttämistä vuoden välein joillain ruiskeilla. Rahaa hänellä oli mennyt yli 20 000 € ja leikkauksia varten hän oli ottanut pankkilainaa. Kun haastattelija kysyi, millä muulla itsetuntoa voi parantaa kuin leikkauksilla, hän mietti hetken ja sanoi ruiskeet ja korvien välin.

Tämän kirjoituksen tarkoitus ei ole moittia yksittäisen ihmisen tekemiä valintoja vaan kyseenalaistaa tämä koko ulkonäkökeskeinen elämäntapa. En tuomitse esteettistä kirurgiaa. Ymmärrän hyvin, jos joku haluaa leikkauttaa näkemistä haittaavat roikkuvat silmäluomet, pienennyttää rintojaan niiden aiheuttaman selkä- ja hartiakivun vuoksi, asennuttaa rintaimplantin syövän vuoksi leikatun rinnan tilalle tai hakeutua terveydellisistä syistä vatsalaukun pienennysleikkaukseen, kun mitkään muut laihdutuskeinot eivät auta (tämä ei kuulu esteettisen kirurgian piiriin enkä käsittele tätä toimenpidettä tässä yhteydessä, ehkä myöhemmin toisessa blogissani).

Surullinen olen lähinnä siitä, että ulkonäöstä on tullut korostetun keskeinen asia liian monen, erityisesti nuoren naisen elämässä. Mielestäni on ihan ok elää terveellisesti, harrastaa liikuntaa, meikata ja pukeutua oman tyylinsä mukaan. Ei siinä ole mitään pahaa. Huolestuttavaksi asian tekee se, että nuoret, jo ennestään hyvän näköiset ihmiset haluavat parantaa ulkonäköään kirurgisesti. Nuoret tytöt kuvittelevat, että ovat jotakin ja pääsevät "pinnalle" vasta hankittuaan silikonitissit ja esitellessään niitä tosi-tv-ohjelmissa.

Turhaakin turhemmassa "Viidakon tähtöset"-ohjelman mainoksessa seisoo vähissä vaatteissa toinen toistensa klooneja. Veikkaan, että suurimmalla osalla on silokonit, hiustenpidennykset ja tekoripset. Ja näitä tähtösiä nuoret tytöt ihailevat. Pään sisällöstä viis, kun on vain kuuminta hottia ja omaa Baywatch-vartalon... Ja sitten kysytään, miksi nuoret voivat huonosti ulkonäköpaineidensa keskellä...

Tässä ei puhu nyt katkeroitunut, ylipainoinen ja keski-ikäinen kukkahattutäti vaan elämänkokemuksen kasvattama näkökulma ihmiseltä, joka toivoo ihmisten näkevän elämän suurempana ja syvällisempänä kokemuksena kuin vain unelmien täyttymisenä kirurgin veitsen kautta. Toivon, että nuoret asettaisivat elämälleen muitakin tavoitteita. Oli se sitten jokin harrastus, josta tulee ammatti, opiskelu, työelämässä eteenpäin meneminen, perhe-elämä, vaihtoehtoinen elämäntapa tai jokin vähän syvällisempi arvo kuin ulkoinen olemus.

Puhun omasta kokemuksesta. Itseltäni meni monta vuotta nuorena elämää hukkaan, kun ei ollut mitään järkeviä tavoitteita tai arvoja elämässä. Oli vain ajelehtiminen, viikonloppujen ja kännäilyjen odotus, helpolla elämässä pääseminen, uhma ja vääränlainen kapina. Sille tielle on jäänyt moni omaa ikäluokkaani oleva eikä heidän nimeään löydy enää muualta kuin hautakivestä.

Jos "ryyppääminen" oli ns. normaalia 1980-luvun alussa niin tänä päivänä nuorille tuntuu olevan huumeiden kokeilu / viihdekäyttö yhtä normaalia kuin omalle ikäluokalleni kaljoittelu ja halvasta viinistä päihtyminen. Alkoholin aiheuttamia haittoja en vähättele, mutta eivät huumausaineet sen terveellisempi vaihtoehto ole.

Eksyin taas aiheesta, kun "kukkahattutäti-vaihde" jäi päälle. Itse haaveilen rokkivanhainkodista, jos vielä vanhana hengissä olen. Pahimpana itseäni seuraavien sukupolvien skenaariona näen vanhainkodin, jossa mummot kipuilee ympäri kroppaa vaeltavien hajonneiden silikonitissien tai botoxruiskeiden aiheuttamien kipujen kanssa ja päästä jalkoihin tatuoidut paapat miettivät kumpi tulee ensin, iho- vai keuhkosyöpä. Jos nyt ylipäätään sinne asti elävät.